Zdravé grilování s elektrickým grilem
Obsah článku
Zdravé grilování je hodně často diskutovanou záležitostí, jelikož právě speciality připravované na grilu jsou vynikající záležitostí, kterou miluje spousta lidí po celém světě. Připravit ale voňavé zejména masité pokrmy na grilu klasického ražení je velmi složité.
Standardní grily na dřevěné uhlí se vyznačují zejména tím, že se na nich dá grilovat zdravě jen velmi těžko. Dochází k tomu, že vlivem velkého žáru z masa odkapává tuk, čímž dosahujeme toho, že se dostane na samotné rozžhavené dřevěné uhlí. Na něm vzniká spousta nepříjemných tělu škodlivých látek. Elektrický gril je v tomto ohledu naprosto ideální variantou. K odkapávání oleje pochopitelně u masa dochází také, nicméně pokud kápne něco na spirálu, není žádný problém.
Výhody elektrických grilů
Jsou velmi pohodlné, jelikož k samotnému grilování je zapotřebí pouze elektrické sítě. Gril se do ní zapojí a může se začít grilovat. Většinou je ještě potřebná voda, která se nalévá na samotný gril za účelem jeho ochlazení. U všech grilů tomu tak být ovšem rozhodně nemusí.
Elektrické grily jsou také vynikající v tom ohledu, že nedochází k jejich rychlému ničení, tedy alespoň v případě, že se o ně člověk řádně stará. Peče o tento gril spočívá zejména v tom, že je třeba jej prakticky po každém grilování důkladně umýt. Stačí k tomu pouze houbička na nádobí a nějaký ten prostředek na mytí nádobí. Elektrický gril je očištěný za několik okamžiků. Co se týká čištění samotné spirály, tak to je poměrně bezproblémové, jelikož ji stačí pouze utřít suchým hadrem. Spirála se většinou opálí před dalším grilováním.
Grilujeme s grilem Smoky Fun
Minulý rok před grilovací sezonou v dubnu jsem si zakoupil gril Smoky Fun, jelikož jsem se již nemohl dívat na to, jak se mi nedařilo pořádně na několika klasických grilech.
Již první grilování na tomto moderním grilu se jevilo jako vynikající. Připravil jsem si skvělý steak z hovězího masa. To bylo doslova luxusně naloženo a vonělo snad ještě předtím, než jsem ho na samotný gril umístil. Grilování jako takové netrvalo ani tak dlouhou, jelikož gril byl již na počátku velmi dobře rozžhavený.
Mnohé zahradní grily se takovouto rychlostí rozžhavení určitě chlubit nemohou. Gril byl připravený ke grilování i přesto, že jsem zapomněl koupit dřevěné uhlí. Děje se tak zejména kvůli tomu, že topná část je umístěna mimo grilovací plochu. Tato skutečnost je skvělá, jelikož jde jednak topit právě dřevem a jednak nedochází k pálení masa anebo jiných dobytek, které se rozhodne člověk grilovat. Grily Smoky Fun jsou také hodně stylové. Určitě zapadnou třeba do rustikálního typu zahrady. Pojízdnosti se obávat nikdo nemusí, jelikož mobilitu tohoto grilu zajišťují kolečka.
Další výhody zahradního grilu Smoky Fun
Součástí grilu Smoky Fun je také udírna. Maso a sýry je tak možné připravovat nejen na grilu, ale také v této udírně. Bez problému je možné prostřednictvím uzení také maso, jež již bylo grilováno, zachovávat při kvalitní odpovídající teplotě.
Značnou devízou mého grilu je bezesporu také jeho značná stabilita. Jelikož je vyroben z kvalitního materiálu, těžko může dojít k jeho převržení. Grily Smoky Fun jsou také doplněny různými odkládacími prostorami a poličkami, na které je možné jak zavěsit jednotlivé nástroje ke grilování, tak i samotné potraviny, jež se budou grilovat anebo budou sloužit jako příloha.