Vy ještě nemáte „papiňák“ ?
Počátky tlakového hrnce, lidově zvaného „papiňák“, sahají až do roku 1679. S těmi dnešními toho na první pohled mnoho společného neměly, avšak nebýt těchto praprapradědečků, současné papiňáky by prostě neexistovaly.
V sedmdesátých letech se výrazně změnil jejich design, v osmdesátých letech se inovovalo zavírání. V dalším desetiletí byl papiňák zdokonalen a vaření v něm se stalo bezpečnějším. Dostal jednodušší zavírání, trojité dno, elektronický časovač a některé modely i okénko pro kontrolu připravovaného pokrmu.
Na začátku druhého tisíciletí dostal do vínku dálkový časovač, jenž dokáže naprosto přesně ohlídat dobu vaření bez toho abyste u něho museli stepovat. A protože se v té době začalo hodně mluvit o zdravém vaření a zdravém životním stylu vůbec, nový papiňák získal i systém pro úpravy tolik potřebné zeleniny, díky kterému dokáže zachovat vysoký obsah vitamínů a přípravu pokrmu zkrátit na třetinu.
Jak je možné, že papiňákem ušetříme spoustu času a energie? Konkrétně se uvádí, že časová úspora činí 60 až 80 procent a úspora energie 40 až 50 procent. Zatímco v běžném hrnci se totiž vaří voda při 100 stupních celsia, v tlakovém při 122 až 130 stupních celsia. Suroviny se tak vaří při vyšší teplotě a zkracuje se doba nutná pro jejich přípravu. Papiňák má třívrstvé sendvičové dno, v jeho poklici je pak otvor uzavřený těžkou, ale pohyblivou zátkou, fungující na principu ventilu. Pro zvýšení bezpečnosti má tato nádoba tepelnou pojistku, která se při nebezpečném nárůstu teploty roztaví a uvolní z hrnce vzniklou páru.
Aby vaření s papiňákem bylo bezpečné, je zapotřebí dodržovat několik zásad. Ty se týkají maximálního naplnění hrnce, neužívání nevhodných surovin, které by mohly ucpat ventil a také pravidelné kontroly tohoto ventilu.
Kromě toho, že papiňák významně šetří čas i finance za energie, k jeho výhodám patří také to, že v něm lze vařit maso bez předchozího rozmrazení, pokrmy se vaří s minimem tuku a jejich příprava je velmi šetrná a zdravá.
V nabídce je skutečně široký sortiment a záleží na tom, pro jak početnou rodinu vaříte. Můžete sáhnout po hrnci o objemu 2,5 l, ale také až 10. litrovém. Pokud máte z tlakového hrnce-papiňáku obavy, zahoďte je. Současné hrnce jsou bezpečné a zajišťují opravdový komfort vaření.