Svěží klíčky ozvláštní každý pokrm
Luštěninové pokrmy nemají u mnoha lidí zrovna dobrou pověst, mnozí se zase vyhýbají ořechům. A to je velká škoda! Vždyť v některých zemích téměř neexistuje pokrm bez luštěnin. Jedná se zejména o arabské pokrmy, kterým vévodí cizrnový hummus, v Latinské Americe jsou zase oblíbené fazole v mnoha podobách a podobně. Jinde se v mnohem větší míře používají semínka nebo ořechy, které každé jídlo ozvláštní. Nemůžete si k nim najít cestu? Zkuste klíčky a jistě vás luštěniny, semínka nebo ořechy v této podobě příjemně překvapí.
Klíčky do každého jídla
Mohlo by se zdát poněkud přehnané tvrdit, že klíčky můžete přidat do každého jídla. Zamyslete se ale, kolik je druhů luštěnin, semínek a ořechů… Většinu z nich lze klíčit a výsledná chuť bude pokaždé jiná. Je to tedy široká škála chutí a jistě najdete takové klíčky, které vám učarují. Stačí jen zkoušet a zkoušet! A jak s nimi dále naložit?
Naklíčené luštěniny se hodí do salátů, nejrůznějších masových směsí, k ozvláštnění příloh a podobně. Co takhle přidat do rýže naklíčené mungo fazole nebo do salátu vmíchat hrst naklíčené cizrny, aby byl sytější? Klíčky semínek můžete vylepšit jogurty, pomazánky, kaše atd. Ve sladkých pokrmech by neměly chybět naklíčené ořechy. Svěží klíčky zkrátka přímo vybízejí k experimentům při přípravě pokrmů, stačí popustit uzdu fantazii…
Klíčky během pár hodin
Klíčení je jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát, a to i v domácích podmínkách. Stačí kvalitní klíčící miska, která vytvoří klíčkům vhodné podmínky. Vybraná semínka, ořechy nebo luštěniny je třeba před klíčením nejprve na několik hodin namočit. Vypěstovaná semínka už nevyžadují žádné zpracování, v chladu v uzavřené nádobě vydrží několik dní.