Pečení v římském hrnci

Římský hrnec je nádoba sloužící k vaření a pečení. Kromě toho, že pokrmy v něm připravené mají nenapodobitelnou chuť a připravovaná zelenina si zachová svou původní barvu, je římský hrnec nádoba pěkného zevnějšku, která často slouží nejen své primární funkci, ale navíc je také ozdobou kuchyně.

Správný římský hrnec je vyrobený z neglazované keramiky, neboť si musí zachovat schopnost nasákavosti vodou. K přípravě pokrmů jej využívali již staří Římané, ačkoliv tehdy se jednalo o jednoduchou hliněnou nádobu, zatímco dnes její povrch zdobí různé ornamenty a motivy a nádoba samotná je buď klasického tvaru, nebo se může podobat pekáči.

Hliněné nádoby jako by nebyly dosud překonané, ačkoliv máme dnes celou řadu velice praktického nádobí. Nádoby z hlíny totiž dokáží v maximální možné míře zachovat potravinám výživné látky a navíc jejich chuť. Jídlo v nich se připravuje tradičně, bez zbytečných tuků, pokrm zůstává aromatický a šťavnatý.

Jak to tedy funguje?
Římský hrnec tvoří hliněná nádoba s dobře padnoucím víkem. Hlína je i přes vypálení porézní, takže když se ponoří do vody, póry vodu nasáknou a ta se během vaření a pečení mění v páru. Tím zajišťuje připravovaným surovinám vlhkost, která jim zajišťuje požadovanou strukturu a dodává neopakovatelnou chuť. Důležité je to, že není vůbec zapotřebí do nádoby přidávat jakýkoliv tuk a pokrm se uvaří či upeče bez zbytečných tuků ve vlastní šťávě, přičemž si uchová obsah vitamínů a živin.

Římský hrnec by se dal označit i jako multifunkční. Lze v něm připravit totiž téměř cokoliv. Od polévek a omáček, různé druhy masa a zeleniny až po moučníky. Je vhodný jak pro všechny ty, kteří trpí nějakým onemocněním zažívací traktu, tak také pro lidi, kterým není lhostejné, jak se stravují a co jí.

Tip na článek:  Dřezy Franke nabízejí vysokou užitnost i estetickou dokonalost

Použití hrnce je v podstatě velmi jednoduché, ale nesmí se zapomenout na základní pravidla. Je tu totiž reálná hrozba, že by mohl prasknout.

  • Před použitím římský hrnec vždy namočte do vlažné vody, minimálně na 15 minut, ale vůbec ničemu nebude na škodu, když zůstane ponořen déle.
  • Namočte nádobu celou a dovnitř napusťte vodu.
  • Pokud budete používat při vaření víko, je třeba namočit i jej.
  • Pokud plánujete v hrnci péct, tak je vkládejte do studené trouby a nepředehřívejte ji. Teplotu pak v průběhu pečení postupně zvyšujte až na požadovaný stupeň.
  • Připravovaný pokrm nikdy nepodlévejte studenou vodou, ale použijte vždy vodu teplou, ohřátou.
  • Po přípravě pokrmu jídla hrnec omyjte a umístěte jej na vzdušné místo, aby mohl proschnout. Nepřikrývejte ho v tu dobu víkem.
  • Na mytí římského hrnce používejte přírodní prostředky. Myjte jej horkou vodou například s přísadou soli, případně octa. Pokud se některé místo myje obtížně, můžete použít k jeho očištění měkký kartáček.
  • Nikdy ho nestavte na horkou plotnu, elektrický nebo plynový hořák.

Římský hrnec má své nesporné výhody, ale samozřejmě je třeba počítat i s drobnými nevýhodami. Zatímco jeho plusem je mimo již zmiňovaná pozitiva třeba i možnost přípravy jídla v jedné nádobě a následné servírování pokrmů přímo z ní, k minusům patří reálné riziko prasknutí nádoby, pokud se zapomenete řídit pravidly jeho užívání. Také vaření v něm trvá déle, než v běžných nádobách, počítejte s tím, že se proces vaření či pečení může protáhnout o cca půl hodiny.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *