Kávovary, fenomén našich domácností
Stále více domácností si pořizuje do svých kuchyní kávovary. Jde o výrobky určené pro snadnou přípravu kávy a vzhledem k poměrně příznivé ceně se již staly téměř fenoménem poslední doby. V obchodech na nás shlíží z regálů množství kávovarů různých provedení a barev a jejich designové zpracování hraje při výběru velkou roli. Jak si však vybrat opravdu ten správný kávovar, který bude vhodný právě pro vaši rodinu a vaše potřeby?
Kávovary se dělí do tří skupin. První tvoří přístroje na kapsle, další jsou kávovary pákové a poslední skupinu zastupují kávovary automatické. Každý z přístrojů má své výhody, přednosti, ale i mírné nevýhody a o tom, který je vhodný právě pro vás, vypovídá celá řada faktorů.
Jednoduchost obsluhy – kapslové kávovary
Finančně nejdostupnější jsou kávovary na kapsle. Pořídit je lze v cenové relaci již od přibližně dvou tisíc korun. To hraje v jejich prospěch stejně jako skutečnost, že příprava kávy v kapslovém kávovaru je rychlá a nadmíru snadná. Stačí kávovar zapnout, nahřát, vložit vybranou kapsli a během chvíle máte v hrnečku lahodný nápoj. To dokážou ocenit například lidé při ranním spěchu do zaměstnání, ale také v práci, kde na dlouhé vyvařování kávy prostě není čas. Ačkoliv káva v kapslích není čerstvě namletá, díky hermetickému uzavření kelímku si dokáže dlouhodobě uchovat své aroma. Díky tomu, že je optimálně namletá a stlačená přesně tak, aby přes ni voda bez potíží pod správným tlakem protekla, ve výsledku získáte kávu s hutnou a dobrou pěnou. Mírnou nevýhodou je vyšší finanční náročnost kapslí a skutečnost, že příchuť kávy je neovlivnitelná. Její složení je pevně dané, nelze jej vyměnit za jinou kávu. Údržba přístroje je snadná. Stačí občas provést jeho dekalcifikaci a z dobré kávy ze svého domácího kávovaru se můžete těšit po dlouhý čas.
Variabilní páka
Naproti tomu pákové kávovary umožňují přípravu kávy dle chuti, lze ji totiž ovlivnit. Příprava kávy v nich je však složitější, než u kávovarů kapslových. Jsou vhodnější spíše pro opravdové fajnšmekry, pro které je správně připravená káva skutečnou lahůdkou a pro něž proces její přípravy nepředstavuje nutnost, ale je spíše tvůrčí záležitostí. Důležité je hlídat správné množství kávy, které do zásobníku umisťujete. Pravé expresso se připravuje ze 7 g kávy. Ta musí být do zásobníku správně stlačena a některé z přístrojů jsou již vybavené speciálním systémem, který ji optimálně stlačí. Součástí kávovaru, jak je zřejmé z předchozích řádků, je páka, ve které je umístěn zásobník na kávu. Do tohoto zásobníku umístíte doporučenou dávku kávy, vložíte jej zpět do přístroje, dotáhnete a následuje samotný proces výroby kávy, který vám dopřeje lahodný nápoj dle vaší chuti. Pákové přístroje jsou vybavené i tryskou na zpěnění mléka, s jejíž pomocí si můžete připravit i chutné capucino či dokonce laté. Tento druh kávovarů je náročný na údržbu a čištění, jejich cena je stejně, jako u kávovarů kapslových příznivá a začíná přibližně na hranici dvou tisíc korun.
Čerstvé aroma z automatu
Vlastnosti obou předchozích modelů v sobě kloubí automatické kávovary, neboli presa. Jsou vybavena mlýnkem na kávu, takže každá dávka se připravuje z čerstvě umletých kávových zrn a aroma neuniká, nýbrž jde přímo do nápoje. Výroba kávy je snadná, údržba relativně nenáročná. Automatické kávovary umožňují volbu přípravy jednoho, nebo dvou šálků kávy zároveň. „Nevýhodou“ je jejich vyšší cena, která může začínat zhruba na hranici kolem pěti až šesti tisíc, průměrně se však vzhledem ke kvalitě a provedení pohybuje kolem deseti tisíc korun. Modely vyšší cenové třídy mají například mimo jiné integrovaný kávomlýnek s kovovými mlecími kameny a nastavitelnou hrubností mletí kávy, ukazatel tlaku, funkci krátkého předvaření pro dokonalou extrakci kávy, programovatelné dávkování vody, sadu nerezových filtrů s jednoduchým i dvojitým dnem, parní trysku z ušlechtilého materiálu pro napěnění mléka, plochu pro nahřívání šálků a mnohé další. Samozřejmostí u nich je automatické vypuštění zbytkové vody z topného systému po použití funkce páry, světelná kontrolka signalizující potřebu spuštění čistícího procesu, ale také automatické přepnutí do úsporného režimu či automatické vypnutí po určeném čase.