Prořezejte stromy a keře včas
Tak jako lidský organismus potřebuje tu a tam očistit, revitalizovat, upravit, či zkrášlit, je nutné občas prořezat i stromy a keře. Koruny stromů potřebují vzduch a světlo pro svůj růst a rozvoj. Ovocné stromečky a okrasné dřeviny by tedy měly být pravidelně prořezávány. O vhodné době rozhoduje typ té, či oné dřeviny, obecně však můžeme říci, že sezona prořezávání dřevin nastává v únoru a březnu. Ptáte se, jak se na ni přes zimu ideálně připravit?
Zapamatujte si jedno jednoduché základní pravidlo, a to, že silné zastřižení je dobré pro růst dřeva, nepatrná přistřižení a ohýbání větví u mladých exemplářů zase pro násadu plodů. Důležité také je následné ošetření ran, místa řezů větší třem centimetrům poskytují původcům chorob ideální plochu pro napadení stromu. Vždy tedy uzavírejte rány speciálním balzámem. Vhodné období je odvozeno od toho, že bychom se měli trefit do období vegetačního klidu, a zároveň by už neměly panovat kruté mrazy, které by pouze porušili správný růst dřeviny, jež by mohla namrznout. Chcete-li roubovat ovocné stromy a uskladnili jste si jednoleté silné výhonky, rouby, nejlépe uděláte, budete-li roubovat v období dubna, kdy nastane vhodný čas pro rozmnožování odnožemi rybíz, maliny i ostružiny.
Okrasné keře po prořezání intenzivně vyhání mladé výhonky. Nejvhodnější dobu poznáte podle květu, keře kvetoucí na jaře mohou být prořezány hned po květu. Odkvetlé výhonky ustřihneme těsně nad zemí. Keř totiž může v létě nasadit ještě dostatek nových výhonků. Nebojte se toho, že by Vám v daném roce rostlinka již nekvetla.
A jak vůbec vést správný řez? Tak zaprvé odshora šikmo dolů, na to nezapomínejte nikdy. Velké větve zásadně neřežeme najednou, hrozí jejich ulomení. Staré stromy by měly dostat takzvaný omlazovací řez, kdy se koruna zastřihne zhruba o třetinu délky.